AJOKORTIT

Ajokorttivaatimukset ovat hyvin selkeitä, mutta niiden ymmärtäminen voi joskus olla vaikeata, koska usein keskenään sekoittuvat ajokorttivaatimukset, kykentämassat ja jopa jarrullisuus. Asiaa ei helpota se, että jopa autokoulujen sivuilla voi olla vääriä tai puutteellisia tietoja, medioitten jakamista tiedoista puhumattakaan.

Tässä yritetään pelkistetysti ja esimerkein selventää näitä vaatimuksia ja oikeuksia. Heti alkuun se kaikkein oleellisin fakta: Ajorttivaatimukset perustuvat pelkästään teknisiin arvoihin, siis niihin ilmoitettuihin massoihin, jotka on merkitty ajoneuvon tai sen perävaunun rekisteriotteisiin. Todellisilla painoilla ei ole merkitystä.

B AJOKORTTI

B-ajokortti oikeuttaa kuljettamaan henkilö- tai pakettiautoa, jonka suurin kokonaismassa on 3500 kg, sekä siihen kytkettyä perävaunua tietyin rajoituksin.

Jos perävaunun kokonaismassa on yli 750 kg yhdistelmän suurin sallittu kokonaismassa on 3500 kg.

3500 kg yhdistelmämassa ei kuitenkaan ole suurin B-kortilla sallitusti kuljetettava yhdistelmä, vaan suurin mahdollinen on 4250 kg. Tämä on mahdollista 3500 kokonaismassaisilla pakettiautoilla, joiden perään voidaan kytkeä enintään 750 kg kokonaismassainen jarrullinen tai jarruton perävaunu, mutta ei 825 kg kokonaismassaista kärryä.

On siis mahdollista kytkeä 3500 kg kokonaismassaisen matkailuaton perään 750 kg kokonaismassainen jarrullinen/jarruton matkailuvaunu tai tavarankuljetusvaunu. B-ajokortti riittää. Jos tiekohtaiset nopeusrajoitukset sallivat yhdistelmää saa kuljettaa 100 km/h nopeudella. 

Tässä yhteydessä voidaan vielä todeta, että enintään 750 kg kokonaismassaiset perävaunut (tavarankuljetusvaunut, matkailuvaunut) ovat katsastusvapaita riipumatta siitä onko niissä jarrut vai ovatko ne jarruttomia

Jos perävaunun kokonaismassa on 3500 kg kokonaismassaisen vetoauton yhteydessä yli 750 kg (esimerkiksi 825 kg) kuljettajalla on oltava vähintään BE ajokortti.

B/96 AJOKORTTI

B/96 ajokortti on itse asiassa B-ajokortti, jossa on lisäehto. Kortin saaminen on helppoa ja halpaa. Entä mitä siitä hyötyy?

B/96 lisäehto suo mahdollisuuden KEVYEMMÄLLÄ henkilö- tai pakettiautolla kuljettaa yhdistelmää, jonka kokonaismassa on enintään 4250 kg ja perävaunu on kokonaismassaltaan yli 750 kg. Se siis mahdollistaa raskaamman jarrullisen perävaunun vetämisen kuin pelkkä B-ajokortti, eli ohitetaan tuo muutoin varsin rajaava 3500 kg yhdistelmämassa.

BE AJOKORTTI

Tämä ajokorttiluokka on eniten hyödyksi käytettäissä isoja jarrullisia työperävaunuja yhdessä henkilö ja pakettiautojen kanssa.

BE ajokortti oikeuttaa kuljettamaan maksimissaan 3500 kg + 3500 kg = 7000 kg yhdistelmää. Varsinaiset työperävaunut ovat kokonaismassoiltaan enimmäkseen 2500, 2600, 2700, 3000 ja 3500 kiloisia. Niiden vetäminen laillisesti (tyhjinäkään) B ja B/96 ajokorteilla ei onnistu.

Taas kerran on korostettava että on kyse vain ajo-oikeuksista. BE-ajokortin ajo-oikeus antaa mahdollisuuden vetää lähes millä tahansa autolla jopa 3500 kg kokonaismassaista perävaunua, kunhan todellista kytkentämassaa ei ylitetä

C1 AJOKORTTI

C1 ajokortti, jota myös kevytkuorma-autoksi on kutsuttu, oikeuttaa kuljettamaan enintään 7500 kg kokonaismassaista kuorma-autoa, jossa kuljettajan lisäksi on tilaa enintään 8 henkilölle.

C1 ajokortilla saa kuljettaa yhdistelmää, jossa perävaunun kokonaismassa on enintään 750 kg.

On syytä huomauttaa, että moni pakettiauton näköinen (Sprinter, Ducato, Boxer, Jumper etc) onkin kuorma-auto, jonka kuljettaminen vaatii C1 ajokortin eikä C1 kortilla saa vetää kuin 750 kg kokonaismassaista perävaunua.

Myös matkailuautoissa on jonkin verran vain C1 ajokorteilla kuljetettavia, ja niidenkin kohdalla C1 mahdollistaa vain enintään 750 kg kokonasimssaisen perävaunun vetämisen.

C AJOKORTTI

C ajokortti on se varsinainen kuorma-autokortti, joka oikeuttaa kuljettamaan raskasta kuorma-autoa, jossa kuljettajan lisäksi on tilaa enintään 8 henkilölle

C ajokortti oikeuttaa vetämään vain enintään 750 kg kokonaismassaista perävaunua.

Jotkut matkailuautot ovat niin painavia että niiden kuljettaminen edellyttää C ajokorttia. Silloinkin suurin sallittu perävaunun kokonaismassa on 750 kg.

C1E

C1E ajokortti oikeuttaa kuljettamaan enintään 7500 kg kokonaismassaisen vetoauton ja perävaunun yhdistelmää, siten että yhdistelmän kokonaismassa on enintään 12 000 kg

Koska tällä sivustolla käsitellään vain O1 ja O2 ajoneuvoluokkien perävaunuja todellinen suurin mahdollinen yhdistelmämassa C1E ajokortilla ja O2 ajoneuvoluokan perävaunulla on 11 000 kg, seuraavan kaavan mukaan: Vetoauto max 7500 kg + perävaunu max 3500 kg = 11 000 kg.

Täyteen 12 tonnin yhdistelmämassaan tarvitaan jo O3 ajoneuvoluokan perävaunu, johon O2 ajoneuvoluokan jarrujärjestelmä ei kelpaa.

C1E ajokortti tarjoaa yhden erikoisuuden: Se mahdollistaa B-luokan ajoneuvolla yli 3500 kg kokonaismassaisen perävaunun vetämisen aina 12 tonnin yhdistelmämassaan asti. Tämän kirjoittajalle asia on outo, jos kohta arvelen sen liittyvän puoliperävaunuihin ja ns. Fifth Wheel ratkaisuihin. Siksi linkitän alkuperäiseen tietolähteeseeni: 

https://www.epicacademy.fi/c1e-ajokortti

CE AJOKORTTI

CE ajokortti, kansanomaisesti rekkakortti, oikeuttaa raskaiden yhdistelmien kuljettamiseen. Se sisältää kaikki aiemmin yllä luetellut ajokorttiluokat.

Oleellista on muistaa, että jos aikoo yli 7500 kg kokonaismassaisella kuorma-autolla vetää yli 750 kg kokonaismassaista perävaunua tarvitsee siis täyden rekkakortin! Tämä on yllättänyt useammankin kuorma-autohenkilön.

Matkailuautopuolellakin tähän täyteen CE ajokortin tarpeeseen voidaan törmätä silloin kun puhutaan todella suurista ja kalliista matkailuautoista, vielä useammin silloin, kun on kyse vanhoista linja-autoista tai kirjastoautoista rakennetuista matkailuvälineistä.

D1, D, D1E ja DE AJOKORTIT

Nämä ovat linja-autojen kuljettamiseen oikeuttavia ajokortteja. Linja-autoja eri kokoluokissa käytetään lähinnä luvanvaraisessa ammattiliikenteessä, eikä niiden ajokortti- ja yhdistelmävaatimuksiin ole tässä syytä paneutua.

On kuitenkin syytä huolella tarkistaa käytetyn ison tila-auton hankinnassa ettei kyseessä ole linja-auto, jotta ei joudu ajokorttien kanssa ongelmiin. Jopa Volkswagen Transporter on toisinaan paljastunut linja-autoksi. Aina ei siis kyse ole ajoneuvon koosta. Se on voitu rekisteröidä linja-autoksi verotuksellisista ja käyttösyistä