VETOAUTOT
YLLÄTTÄVIÄ FAKTOJA VETOAUTOISTA
Perävaunu tarvitsee vetoauton.
O2 ajoneuvoluokan vetoautoina voidaan käyttää henkilöautoja, maastureita, pickuppeja ja umpipakettiautoja, ja tietysti myös kuorma-autoja. Alla olevan linkin takana merkki- ja mallikohtaisia tarkempia tietoja.
Sekä perävaunun että vetoauton valinnassa oleellista on kuljetustarve, etenkin se miten raskasta kuormaa perävaunulla on tarkoitus kuljettaa. Tässä vaiheessa törmäämme asiaan, johon kiinnitetään yllättävän vähän huomiota, ja se asia on vetoauton suurin sallittu perävaunun kytkentämassa, jolla tarkoitetaan sitä miten paljon koukkuun kytketty perävaunu saa perävaunun pyörien alta punnittuna kuormineen painaa.
Kytkentämassoissa on valtavia eroja eri automerkkien samantyyppisten valmisteiden välillä. Jos otamme esimerkeiksi peltikuoriset umpipakettiautot (Esimermiksi Transit, Boxer, Jumper, Ducato, Sprinter, Iveco etc.) niin tarjolla on kytkentämassoja 2000 kg, 2500 kg, 2800 kg, 3000 kg ja 3500 kg.
Jotkut valmistajat rajaavat kytkentämassat vielä erikseen moottoritehon, vaihteistotyypin ja jopa akselivälin mukaan. Osa yllä esimerkkeinä mainituista pakettiautoista on verotusyistä rekisteröity kuorma-autoiksi, eikä niiden kytentämassoja ilmoiteta rekisteriotteessa. Pääsääntöisesesti kytkentämassat niissä kuitenkin ovat samoja kun pakettiautoversioissa.
On siis erittäin tärkeätä perehtyä tarjolla olevien vetoautojen kytkentämassoihin.
Jos vetoauton kytkentämassa on 2000 kg, ja koukussa tappiinsa asti lastattu 3500 kg kärry, niin enää ei poliisin kanssa pelkillä selittelyillä selviä. Kärry jää tienposkeen ja sakkoja ropisee.
Myös vetoauton takuuasioissa törmätään ongelmiin, jos käy ilmi että on vedelty liian suuria kärryä liian suurilla kuormilla. Tätäkään asiaa ei pidä vähätellä.
ETUVETO TAKAVETO NELIVETO
Tässä asiassa liikutaan usein tunnepohjaisesti. Talvikeleillä etuveto on yliveto turvallisuussyistä, koska se vetävien pyörien luistaessa ei heittele perää sivusuunnassa, minkä taas takavetoinen helposti tekee.
Takavetoisissa taas on yleensä pitempi takaylitys, joka tekee yhdistelmästä ketterämmän, koska vaunu seuraa tarkemmin vetoauton jälkiä, ja peruuttaminen on helpompaa. Takaylitys on kuitenkin myös aina eräänlainen vipu, joka tekee yhdistelmästä tietyssä olosuhteissa epävakaamman kuin etuvetoisen auton ja perävaunun yhdistelmästä. Toki tämä on viime kädessä ammattitaitokysymys.
Perävaunun vedossa neliveto on yliveto, ja edullisimmin suuren kytkentämassan ja nelivedon samassa paketissa saa pakettiautoksi rekisteröidyissä pickup autoissa.
Henkilöautossa, citymaastureissa ja oikeissa maastureissa on erilaisia nelivetojärjestelmiä, joiden ominaisuuksiin on syytä tutustua ennen hankintaa. Eri järjestelmistä näet löytyy sekä hyviä että vähemmän hyviä ominaisuuksia perävaunukäyttöä ajatellen. Erityisesti kestävyyksissä on eroja, samoin korjauskustannuksissa.